Dni Zdrowego Żywienia

Od 18 października do 4 listopada, w naszej szkole trwały „DNI ZDROWEGO ŻYWIENIA”. Rozpoczęły się konkursem plastycznym naszych najmłodszych uczniów z klas 1-3, którzy wykonali prace tematycznie związane ze zdrowym żywieniem.
W klasach pierwszych przyznano 5 wyróżnień:
Maja Szurpita z kl. 1a
Zosia Sikorska z kl.1a
Zuzia Borkowska z kl. 1a
Julia Pawlicka z kl. 1a
Antoni Teper z kl. 1a
W klasach drugich:
1 miejsce Michał Lichociński z kl. 2b
2 miejsce Stanisław Nowakowski z kl. 2a
3 miejsce Cezary Teszner z kl. 2c
Wyróżnienia:
Maria Majewska z kl. 2a,
Paweł Maślanka z kl. 2a
Gabriela Zawadzka z kl. 2c
W klasach trzecich:
1 miejsce Julia Michałowska z kl. 3a
2 miejsce Gabriela Krajewska z kl. 3b
3 miejsce Zuzanna Alabrudzińska z kl. 3b
Wyróżnienia:
Filip Kędzierski z kl. 3a
Pola Wilińska z kl. 3a
19 października uczniowie wysłuchali audycji za pośrednictwem szkolnego radiowęzła, dzięki której mogli zapoznać się z zasadami zdrowego odżywiania. Klasy 1-3 brały udział w pogadankach prowadzonych przez uczennice z klasy ósmej, na których również poruszono tematy, jak zdrowo i smacznie się odżywiać.
W środę, 30 października uczniowie i pracownicy szkoły mogli w praktyce zastosować hasło „jedz zdrowo i kolorowo”. Mogliśmy skosztować owocowych szaszłyków oraz sałatek owocowo-warzywnych.
Przekonaliśmy się, że zdrowe jedzenie może być kolorowe i smaczne.
Czwartek, 31 października przebiegał pod hasłem „Jadłospis jednego dnia”. Uczniowie klas 4-8 wzięli udział w konkursie „Mój zdrowy jadłospis”, a po konkursie uczestniczyli w spotkaniu warsztatowym na temat zdrowego żywienia. Dowiedzieli się, jak zastąpić niezdrowe przekąski takimi, które przyniosą korzyść naszemu organizmowi.
Ponadto uczniowie klas starszych przyłączyli się do akcji, organizując w swoich klasach zdrowe śniadania oraz wykonali plakat promujący zdrowe żywienie. Plakaty będą oceniane przez komisję konkursową 6 listopada.
Akcję kończył „Dzień soku i galaretki”. Uczniowie mogli zaopatrzyć się w owocowe galaretki. Klasa 1a skorzystała z propozycji wykonania własnoręcznie świeżo wyciśniętego soku owocowego.
Organizatorem akcji było Szkolne Koło PCK. Wszystkim osobom zaangażowanym w realizację „Tygodnia zdrowego odżywiania” serdecznie dziękujemy.
Scroll to Top
Skip to content